Case Study: Eenmalig Inloggen en DigiD

Geplaatst in DigiD

één SAML2.0-koppeling met DigiD voor al uw applicaties

In deze case study laten we u zien hoe u de DigiD-X Adapter in kunt zetten voor uw organisatie en welke voordelen dit biedt ten opzichte van andere oplossingen. Deze case study is met name interessant voor gemeenten, omdat zij vaak te maken hebben met meerdere portalen waarop ingelogd moet worden. Vaak worden deze portalen door verschillende leveranciers geleverd. Om de eindgebruiker, in dit geval de burger, de gevolgen van deze versnippering van applicaties te besparen kan gebruik gemaakt worden van de DigiD-X Adapter van Arpha.

DigiD-X Adapter

De DigiD-X Adapter is een centraal Identity Access Management systeem dat zich richting DigiD kan presenteren als meerdere SAML2.0 Service Providers (SP). Vervolgens kan elke SP gekoppeld worden met meerdere achterliggende gebruikersapplicaties. In deze case kijken we naar het toepassen van één SAML2.0 SP aan de voorkant gekoppeld met DigiD en aan de achterkant met meerdere applicaties.

In het schema hieronder ziet u het verschil tussen de oude CGI-koppeling en de nieuwe SAML2.0-koppeling met DigiD en welk effect dit heeft op de beleving van de eindgebruiker.

Eenvoudige integratie

Zoals duidelijk wordt uit het schema zijn er geen grote aanpassingen nodig aan uw huidige applicaties om gebruik te maken van Eenmalig Inloggen (ook wel Single Sign-On). De applicaties blijven allemaal op basis van het CGI-protocol werken en worden centraal gebundeld bij de DigiD-X Adapter die in uw netwerk staat of die gemanaged wordt door Arpha als SaaS-oplossing. Op die manier creëert u een ‘Eenmalig Inloggen’-ervaring tussen zowel uw bestaande applicaties alsmede met andere partijen die zijn aangesloten op het SAML2.0-koppelvlak van DigiD, zoals MijnOverheid.

Overzichtelijk beheer

Daarnaast kunt u via de DigiD-X Adapter op een centrale plek al uw koppelingen en instellingen beheren. Ook biedt de DigiD-X Adapter real time inzicht in bijvoorbeeld het aantal gelukte en mislukte authenticaties. Met interactieve grafieken kunt u het verloop van inlogpogingen over een periode visueel inzichtelijk krijgen.

Andere SAML2.0-oplossingen bieden dergelijke uitgebreide beheermogelijkheden niet. Veel SAML2.0-oplossingen zijn lastig te implementeren in bestaande applicaties, daarnaast is onze ervaring dat veel standaardpakketten standaard niet aansluiten op DigiD. Het kost uw ontwikkelaars of leverancier veel uitzoekwerk en eindeloos test- en integratiewerk om de koppeling te realiseren. Dit zijn ook de redenen waarom Arpha ervoor gekozen heeft een eigen SAML2.0-implementatie te ontwikkelen voor de Nederlandse markt.

Belangrijke kenmerken

De DigiD-X Adapter van Arpha kenmerkt zich als volgt:

 • Eenvoudig aansluiten
 • Eenmalig Inloggen
 • High Performance
 • Zeer veilig
 • Beheermodule
 • PKIoverheid
 • Geen cookies
 • Versleutelde opslag
 • IP-controle in keten
 • Memory-Based Architecture
 • Aansluitservice
 • Altijd up to date

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie, of neem contact met ons op.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website of gedeeld met derden.

De Digistekker van Arpha biedt ondersteuning voor een veelheid aan (transport)protocollen waaronder Digikoppeling https://t.co/mL7mgLa6Xb

Arpha Arpha